Rómsky splnomocnenec chce, aby zásahy kukláčov boli pod dohľadom kamier

02.07.2013 Bratislava

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák navrhuje ministrovi vnútra riešenia na predchádzanie kritickým situáciám aká teraz vznikla po policajnom zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou. Chce vidieť viac Rómov v Policajnom zbore. Zároveň navrhuje zaviesť povinnosť zhotovovať videozáznam zo všetkých rizikových policajných zásahov.
„Videozáznam by okamžite odhalil, či zásah polície bol primeraný, alebo nie. Videozáznamy z podobných policajných zásahov by mali byť pre pokoj celej spoločnosti v budúcnosti povinnosťou, pretože pomôžu obom stranám – ako polícií, tak aj občanom, proti ktorým bol zásah vykonaný. Obe strany tak budú mať dôkaz o tom, či policajný zásah bol alebo nebol primeraný. Zároveň si myslím, že prítomnosť kamery bude mať aj preventívny účinok na správanie sa občanov a aj prístup polície,“ povedal splnomocnenec,
Práve v Moldave nad Bodvou totiž len pred nedávnom polícia zasiahla v rómskej osade podľa niektorých medializovaných informácií až brutálnym spôsobom. K predchádzaniu takýchto stretov by podľa vládneho splnomocnenca pomohlo aj viac Rómov v radoch polície. „Potrebujeme však v marginalizovaných rómskych komunitách zvýšiť dôveru v políciu a policajtov, ktorá nemôžu byť vnímaní ako nepriatelia, ale práve naopak – ako tí, ktorí pomôžu celej komunite. Pozitívne skúsenosti so zjavným znížením kriminality v kritických komunitách po vytvorení Rómskych občianskych hliadok nám jasne ukazujú, že toto je cesta, ktorou by sme sa mali vydať,“ dodal Pollák.

P. Pollák
 

Vyberte región